FriskisSvettis_35_rgb

Livet som ledare

Nu söker vi fler ledare och tränare

115 av Friskis&Svettis Vänersborgs medlemmar upplever lite mer. 115 av våra medlemmar är ideella funktionärer. Det betyder att 115 medlemmar valt att skapa Friskis&Svettis på sin fritid. Som engagerad i Friskis&Svettis vill du göra något mer. Du vill ta ut svängarna. Du nöjer dig inte med lagom. Du vill lite mer.

Nu söker vi efter fler ledare, tränare.

Hur gör jag? Vad krävs? Vad får jag tillbaka? Vill du få lite mer information om vad det innebär att vara funktionär i Friskis&Svettis rekommenderar vi att du fyller i formuläret så kommer vi kalla till informationsmöte där du får veta mer om vägen att bli ledare.

Intresseanmälan gör du på denna länk och du är välkommen på vår infoträff 28/1 kl. 15.00. Även om du inte fyllt i formuläret så är du välkommen på träffen så tar vi det därifrån. Fomuläret finns även längst ner på sidan.

På infoträffen kommer vi berätta om Friskis och vad det innebär att vara ledare och funkis hos oss. Vad man får mm. Kom och lyssna, och ställ frågor.

 
Har du specifika frågor kontakta Jonas R på 072-586 08 99 eller jonas.reimer@telia.com

Anmälan och uttagningar

Efter informationsmötet sker uttagningar inom respektive träningsform. Datum för detta meddelas vid inforamtionsmötet. 

Vi söker framför allt Ledare och Tränare till:

Jympa medel, bas & soft
Cirkelgym
Spinning
Power Hour
Skivstång

 

Intresse finns även inom:
Box
Gym
Dans

Men övriga träningsformer som inte står ovan kan vara av intresse. Ta kontakt med oss via formuläret intresseanmälan.

Nedan kan du läsa mer om respektive träningsform och vad som krävs av dig som söker.

Går du vidare från våra uttagningar startar din utbildning med första kursen ”Ettan” på fyra dagar. Därefter fortsätter du med ”Träningsformskursen” och lär dig din specifika träningsform. Denna kursen är ytterligare tre, fyra eller kanske fem dagar. Dessa utbildningar är unika och enbart för Friskis&Svettis funktionärer. 

Vad krävs av dig som söker?

För att bli en bra Tränare (tidigare gyminstruktör) eller ledare ska du vara utåtriktad och intresserad av att ta hand om våra medlemmar. God fysik liksom takt- och musikkänsla är några av de krav vi har på dig som söker till t ex jympa eller spinning. Självklart ska du också ha träningserfarenhet av den träningsform du söker till. Du ska kunna åta dig att leda en tid i veckan under minst två år (Vi har hög och lågsäsong vilket innebär att det är mindre på jul och sommar). För att kunna genomgå utbildningen behöver du ha fyllt 16 år (målsmans godkännande för minderårig).

  


Jympa soft

Soft

Jympa soft tar extra hänsyn till muskler och leder. Här kan du bygga upp styrka, kondition, stabilitet och rörlighet med säkra rygganpassade övningar till inspirerande musik.

Bas

Bas är en varierad, kraftfull och energirik jympa som bygger upp styrka, kondition och rörlighet från grunden. Passet är hoppfritt och passar de flesta.

Medel

Ett pass med krävande styrke- och konditionsövningar. Här varvas tyngre övningar med lättare och hopp varvas med hoppfria steg. Passar dig som är tränings van. Finns även som 40 minuter.

Intensiv

Är en av våra tuffaste och mest krävande träningsformer. Passar dig som har mycket bra kondition och gillar att träna med hög belastning.

Vi tror att du har lust och känsla för musik, rörelse, takt och rytm. Du kan förmedla och inspirera till rörelseglädje och har förmågan att leda och entusiasmera.

Hur går uttagningen till - Jympa

Du förbereder dig genom att spela in ett minipass. Det ska vara en styrke-, en konditions- och en rörlighetslåt som du sätter egna rörelser till, låtarna skall vara 2 min långa. Vill du kan du få hjälp med låtval. Under styrkan skall situps och armhävningar finnas med. I rörligheten skall du hinna sträcka ut musklerna i ett skönt tempo. Du kommer att leda de övriga sökande och även vara deltagare då de andra håller sina pass. Efteråt deltar du i ett taktprov. 

 


Dans

Du har lust och känsla för musik, rörelse, takt och rytm. Du kan förmedla och inspirera till rörelseglädje och har förmågan att leda och entusiasmera.

Hur går uttagningen till - Dans?

Du förbereder dig genom att spela in ett minipass. Det ska vara 3 olika låtar med olika takt och känsla som du sätter egna rörelser till, låtarna skall vara  ca 2 min långa. Vill du kan du få hjälp med låtval.  Du kommer att leda de övriga sökande och även vara deltagare då de andra håller sina pass. Efteråt deltar du i ett taktprov.

 


 
Power Hour och Box

Vi tror att du kan inspirera, entusiasmera och förmedla träningsglädje. Du är tydlig och instruktiv i ditt sätt. Du har bra egenteknik och känner dig hemma i träning med redskap och gruppen som träningsmiljö. Gillar du liv & rörelse och mötet mellan människor i både små och stora grupper är det här platsen för dig.

Hur går uttagningen till - Power Hour och Box

Vi träffas i Sal för att träna tillsammans och för en kort presentation. Ta med dig träningskläder. Förbered ett kortare pass på 15 min. Vi kör en gemensam uppvärmning under ledning av någon de ansvariga för uttagningen. Du ska sedan leda 3-4 andra deltagare/aspiranter genom 2-5 övningar för Box eller med Boll för respektive träningsform. Kom ihåg att du kommer hålla på i 15 min. Ledarskapet är instruktivt och guidande. Du har tillgång till Handskar och Mitsar samt Boll för Power Hour. 
Tänk igenom vilka övningar du vill köra, hur du ska lära ut dom, vad visar du, vad säger du? Se till att du får med olika muskelgrupper och rörelser, gärna övningar som går över flera leder och plan. Kom ihåg att det ska vara roligt, både för dig och deltagarna.

 


Spinning

Du är utåtriktad, gillar människor och har förmågan att entusiasmera andra. Du är intresserad av att ge något till våra medlemmar. Du brinner för konditionsträning, har taktkänsla och vi ser gärna att du har tränat spinning en tid och gärna något år hos oss.

Hur går uttagningen till - Spinning?

Du gör ett minipass! Du ska ha med dig två stycken låtar, en lite långsammare med känsla av backe i spannet 120-130 bpm (Beats Per Minute, alltså taktslag per minut) och en lite snabbare låt i 145-160 bpm. Låtarna behöver inte vara ihopklippta utan det funkar med att du kör i ca 3 minuter per låt. Vill du kan du få hjälp med låtval. Vi vill att du ska arbeta i alla 3 positionerna under ditt minipass. Ditt minipass leder du för de andra sökande och du är också med när de andra håller sina minipass.

Det som vi kommer att kolla på under uttagningen är följande:

Din teknik på spinningcykeln
Din förmåga att trampa i takt till musiken
Hur du guidar dina motionärer när du leder ditt minipass
Din närvaro som ledare
Hur bra du är på att förmedla träningsglädje

 


Tränare/Ledare i Gym, Skivstång och Cirkelgym

Vi tror att du kan inspirera, entusiasmera och förmedla träningsglädje. Du har bra egenteknik och känner dig hemma i gym & styrkebaserad träning. Gillar du liv & rörelse och mötet mellan människor i både små och stora grupper är det här platsen för dig.

Hur går uttagningen till?

Vi träffas i gym eller Sal för att träna tillsammans och för en kort presentation. Ta med dig träningskläder. Förbered ett kortare pass på 15 min. Vi kör en gemensam uppvärmning under ledning av någon de ansvariga för uttagningen. Du ska sedan leda 3-4 andra deltagare/aspiranter genom 2-5 övningar. Kom ihåg att du kommer hålla på i 15 min. Du har tillgång till skivstångsutrustning (för sal, tunnare stänger) och step-brädor. Tänk igenom vilka övningar du vill köra, hur du ska lära ut dom, vad visar du, vad säger du? Se till att du får med olika muskelgrupper och rörelser, gärna övningar som går över flera leder och plan. Kom ihåg att det ska vara roligt, både för dig och deltagarna.

 

Psst

Vi förväntar oss inte att du som aspirerande ledare eller tränare ska kunna allt kring vår träning innan du gått någon utbildning.

 


Intervju

Efter den praktiska uttagningen blir det intervju. Då vill vi lära känna dig lite bättre för att se om du passar som F&S-ledare/tränare.

Hur går utbildningen till?

Ledar/Tränar-utbildningen är indelad i flera steg. Den startar med att du förbereder dig på hemmaplan med en ”prep-kurs”. Teori, grundläggande övningstekniker och ledarövningar är exempel på innehåll i ”prep-kursen”. Nästa steg i utbildningen är Ettan – en fyra dagars gemensam grundkurs präglad av Friskis&Svettis idé om träning och ledarskap. Du lär dig också mer om anatomi, fysiologi och träningslära. Efter Ettan kommer ytterligare en ”prep”. Den består av hemuppgifter att lösa inför nästa del. Därefter följer träningsformskursen. Den består av 3,5-4,5 dagar med teoretisk och praktisk träning i hur du lägger upp ditt pass med musik, ditt ledarskap och övningar. Eller om du är Tränare gym fokuserar på gym och att lägga upp pass och instruktioner. Efter denna komponerar du ihop ditt eget pass/instruktion och blir efter godkänd licensiering färdig ledare/Tränare.

 

Övrigt

Utbildningen kostar ca 20 000 - 25 000 kr och bekostas av Friskis&Svettis Vänersborg. För att bli godkänd på kursen krävs 100% närvaro. Ettan och Träningsformskursen sker på en kursgård på annan ort. Som ny ledare åtar du dig att leda minst ett pass/instruktion i veckan under minst två år och de kan bli pass/instruktion på helgen (Vi har lite mindre pass på jul och sommar). Totalt ska du genomföra minst 50 pass/instruktioner. Från pass nummer 51 utgår en ersättning med 50 kr/pass.

Ansökan funktionär


Träningsformer du är intresserad av